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JOINT ADVISORY OPINION ISSUED BY THE SOUTH CAROLINA 
STATE BOARDS OF MEDICAL EXAMINERS AND NURSING REGARDING 

THE WAIVER OF LICENSURE REQUIREMENTS FOR CERTAIN 
PROFESSIONALS PURSUANT TO DESIGNATION OF AN EMERGENCY

The South Carolina State Boards of Medical Examiners and Nursing 
convened a joint emergency meeting on October 12, 2015, to consider a request 
presented by United Health Group (UHG) that both boards waive state licensure 
requirements for nurses and physician assistants wishing to volunteer their services 
to communities in need following the unprecedented flooding. A quorum of each 
board participated.

Representatives for UHG testified that six in-network professionals, 
including four registered nurses and two physician assistants, who are currently 
licensed and in good standing in other states, have volunteered to offer their 
medical services as part of two mobile units to be dispatched in remote areas of 
Richland and Clarendon Counties, specifically, in the Gadsden, Eastover and 
Manning communities. UHG’s volunteers propose to provide assessment, 
advanced first aid, wound care, minor laceration care, splinting of acute injuries to 
the extremities and referral, basic evaluation and triage, and basic sanitation and 
hydration education to residents. UHG’s volunteers will not provide continuing 
care or treatment of chronic illnesses. The proposed services are intended to 
supplement, but not overlap, medical services currently provided by the South 
Carolina Department of Health and Environmental Control (DHEC) in these 
communities. UHG intends for its volunteers to transition patients in need of more 
urgent care to DHEC representatives for either treatment or referral.

The Medical Practice Act, S.C. Code Ann. § 40-47-10, et seq., regulates the 
conduct of physicians and physician assistants. Section 40-47-30 (A)(1) provides, 
“A person may not practice medicine in this State unless the person is twenty-one 
years of age and has been authorized to do so pursuant to the provisions of this 
article. Nothing in this article may be construed to prohibit service in cases of 
emergency or the domestic administration of family remedies.”

The Nurse Practice Act, S.C. Code Ann. §40-33-10, et seq., regulates the 
conduct of nurses. Section 40-33-30 (D) (3) states, “A provision of this chapter 
may not be construed to prohibit nursing assistance in case of an emergency.”

Governor Haley declared a State of Emergency by Executive Order 2015-21 
on October 1, 2015. No public health emergency has been declared. Both Boards 
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of Medical Examiners and Nursing find that the testimony provided regarding the 
specific communities of need establishes an “emergency” as referenced in their 
respective practice acts.

The Board of Nursing finds that the four (4) registered nurses identified by 
UHG should be authorized to practice in South Carolina, provided: (1) they 
practice under the supervision of a physician who is licensed and in good standing 
in South Carolina ; (2) do not exceed the scope of the practice of registered 
nursing as defined by the South Carolina Nurse Practice Act; (3) provide 
verification of their licensure and other information requested on the Multi-State 
Licensure Privilege Notification Form; and (4) practice in South Carolina no 
longer than fourteen (14) days from the date of initial authorization pursuant to this 
document.

The Board of Medical Examiners finds that the two (2) physician assistants 
identified by UHG should be authorized to practice in South Carolina provided: (1) 
they identify a supervising physician who is licensed and in good standing in South 
Carolina and willing to serve as the supervising physician; (2) provide verification 
of current licensure status; (3) provide proposed written scope of practice 
guidelines for review by the Board’s President; (4) adhere to the scope of practice 
as defined by the South Carolina Physician Assistants Practice Act; and (5) 
practice in South Carolina no longer than fourteen (14) days from the date of 
initial authorization pursuant to this document.

Each of the six (6) designated volunteers identified by UHG must satisfy the 
stated requirements in order to gain authorization to practice in South Carolina 
during the State of Emergency in the designated communities of need. No blanket 
authorization is provided to UHG for substitution of volunteers.

President, S.C. State Board of Medical Examiners

October 12, 2015.

____
Samuel H. McNutt, Jr., CRNA, Mg/X
Vice President, S.C. State Board of Nursing


