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SUBJECT: Application of Section 2-17-90 to a State University lobbyist's principal 
providing season football tickets and suite access to another government entity.

SUMMARY: A State University that is a lobbyist's principal would ordinarily not be able to 
provide directly to a Constitutional officer gifts in excess of the daily and yearly dollar 
limitations set forth in Section 2-17-90. The providing of these gifts to the public employees on 
officer's staff would be more restrictive, only under limited circumstances. However, in the case 
of season football tickets and suite access provided by the University to the public office (rather 
than the public official individually) for state-related purposes, such a gift would not be subject 
to restrictions of Section 2-17-90, provided that state-related uses for the tickets take priority 
over the personal use by individual public officials, public employees, and others.

QUESTION:

The Office of Governor Nikki Haley and the General Counsel for the University of South 
Carolina are jointly requesting an opinion regarding the University's long tradition of providing 
to the Office of the Governor season tickets located in a luxury suite for football games. The 
tickets are provided to the Governor's Office without regard to who is occupying the Office, and 
use of the tickets will not extend to any particular governor beyond his or her term in office.

Because the University is a registered lobbyist's principal, the question is whether the providing 
of these season tickets violates the prohibition on gifts to a public official and public employees 
contained in S.C. Code Ann. § 2-17-90.

APPLICABLE LAW:

S.C. Code Ann. § 2-17-90 provides in part:

(A) Except as otherwise provided under Section 2-17-100, no lobbyist's principal may 
offer, solicit, facilitate, or provide to a public official or public employee, and no public 
official or public employee may accept lodging, transportation, entertainment, food, 
meals, beverages, or an invitation to a function paid for by a lobbyist's principal, except 
for:

(2) as to a public official of a state agency, board, or commission, a function to which an 
official of a state agency, board, or commission is invited if the entire board or 
commission of which the public official is a member is invited;

(4) as to public employees of any statewide constitutional officer, a function to which all 
statewide constitutional officers are invited;

(5) as to statewide constitutional officers, a function to which a statewide constitutional 
officer is invited;
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(B)(1) No lobbyist's principal or person acting on behalf of a lobbyist's principal may 
provide to a public official or a public employee pursuant to subsection (A)(1), (A)(2), 
(A)(3), (A)(4), (A)(5), or (A)(7) the value of lodging, transportation, entertainment, food, 
meals, or beverages exceeding fifty dollars in a day and four hundred dollars in a 
calendar year per public official, public employee, or cabinet officer.

DISCUSSION:

The State Ethics Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; S.C. 
Code § 2-17-15 et. seq. and S.C. Code § 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws of 
South Carolina). This opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions or 
procedures which may apply to this situation. Failure to disclose relevant information may void 
the opinion.

As a first point, it is important to note that under Section 2-17-90(A)(5), the Governor is 
permitted to personally accept a gift from a lobbyist's principal, but the gift would be subject to 
the dollar limitations contained in 2-17-90(B)(2) of sixty (60) dollars per day and four-hundred 
eighty (480) dollars per year. As for the staff of a Constitutional officer, these gifts are 
impermissible unless all statewide Constitutional officers are invited under 2-17-90(A)(4) or the 
public employee's presence is reasonably and directly related to economic development efforts 
under 2-17-90(A)(6). The Commission understands that the value of the football tickets here will 
far exceed these dollar limitations, on a daily and yearly basis.

As Section 2-17-90 only restricts gifts from lobbyist's principals to public officials and 
public employees, the statute is inapplicable to provision of things of value to a government 
office. See Op. S.C. State Ethics Commission, SEC AO92-120, March 25, 1992 
(Complimentary registration does not financially benefit a S.C. Commission for Higher 
Education staff member because “[i]t is a gift to the agency, rather than to the employee....”). 
Both the University and the Governor's Office state that the football tickets are a gift to the 
Office of the Governor, and we have no reason to doubt their veracity in describing the intention 
for the gift. However, the nature of the use of football tickets, or tickets to similar events, makes 
this situation unique and therefore worthy of further scrutiny. Football tickets can only be used 
for a four hour period on a specific Saturday. This should be distinguished from a gift of long­
term value provided to an office, such as a painting, a plaque, or a piece of furniture that could 
remain as an asset of the office long after the officeholder is gone. In the present situation, the 
public officials and employees, and possibly family members, are personally using football 
tickets with no tangible lasting value to the office. Once the game is over, the value of game 
tickets to the public office is zero.

In similar circumstances, the Commission considered Clemson University's practice of 
providing athletic tickets to its Trustees Emeriti. Op. S.C. State Ethics Commission, SEC AO94- 
006, September 15, 1993. In deciding that Section 2-17-90 did not restrict the giving of these 
tickets, the Commission cited two Secretary of State advisory letters which stated that, so long as 
a gift is provided without restrictions to the donee, it loses the prohibitions associated with the 
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donor. More specifically, Secretary of State's advisory letter 92-41, dated February 25, 1992, 
states as follows:

It is the opinion of this office that what is critical to the prohibition of Section 2­
17-90 is that the items must be offered by the lobbyist's principal. That is, if the 
food and beverages, etc. are paid for by someone else... then the public official or 
employee is not prohibited from accepting them....[T]his office would advise that 
funds legitimately donated to the state by a lobbyist's principal would become 
property of the state government upon acceptance by the state. "Legitimately 
donated" would mean that the donor loses all rights to control or use of the funds 
once donated...  It is the opinion of this office that once legitimately donated, the
funds lose the characteristics and restrictions of the donor and accept the 
characteristics and restrictions of the receiver.

Applying this analysis to the current situation, once the University of South Carolina donates 
these tickets to the Office of the Governor without any restrictions, then the tickets lose the 
characteristics and restrictions associated with the University as a lobbyist's principal. The 
tickets would be the property of the Office of the Governor to dispose of in any way it pleases. 
Therefore, the restrictions of Section 2-17-90 would not apply.

The Commission believes the analysis of Advisory Opinion 94-006 applies to the present 
circumstances, with one caveat. Notwithstanding that these tickets are donated by the University 
to the Office of the Governor for state-related purposes, if the actual use of the tickets is 
predominantly personal in nature, we would not consider these to be a true gift to the public 
entity, but to the individual public officials or employees. On the other hand, if the tickets 
donated to the Office of the Governor are being used for state-related purposes, then Section 2­
17-90 truly does not apply. State-related purposes would include, though not be limited to, 
economic development and the hosting of out-of-state dignitaries. With that being said, the 
Commission recognizes that an official state-related justification may not always exist for use of 
the football tickets. If this is the case, we are not advocating for the tickets to go to waste. So 
long as the Governor's Office follows the guideline that official state business for using these 
tickets always takes priority over personal use, then we believe the practice of the University 
donating these tickets may continue without restriction.

To be clear, the Commission is only making this decision under the narrow circumstances 
of this situation, including the University's long history of providing tickets to numerous Offices 
of the Governor without respect to who is holding the office. This is evidence that it truly is 
intended as a donation to the office. In no way is the Commission opening the door to 
intentional circumvention the gift restrictions of 2-17-90 by falsely categorizing a gift as one to a 
public agency that in actuality is one to a public official or public employee. Any attempt to do 
so will be heavily scrutinized by the Commission.


