
From: Baker, Josh
To: Soura, Christian <ChristianSoura@gov.sc.gov>

Date: 6/7/2013 8:29:34 PM
Subject: FW: Certified checks

-----Original Message-----
 
From: Sanderson, Jeffrey R [mailto:Jeffrey.Sanderson@scdmv.net] 
 
Sent: Friday, June 07, 2013 4:55 PM
 
To: Baker, Josh
 
Subject: Re: Certified checks
 

Yes sir, that is correct. Per the Statute, the agency director has the discretion to stop accepting 
checks. However, if we stop accepting checks, we will punish a large segment of the population.
 

Regards,
 

JR 
 

----- Original Message -----
 
From: Baker, Josh <JoshBaker@gov.sc.gov>
 
To: Sanderson, Jeffrey R
 
Sent: Fri Jun 07 16:42:42 2013
 
Subject: Re: Certified checks
 

JR,
 

I am reading your email to mean that, per my question below, that there are currently no explicit 
statutory or regulatory prohibitions against the department receiving non-certified checks now. Is this 
correct?
 
Best,
 
Joshua
 

----- Original Message -----
 
From: Sanderson, Jeffrey R [mailto:Jeffrey.Sanderson@scdmv.net]
 
Sent: Friday, June 07, 2013 04:33 PM
 
To: Shwedo, Kevin A <Kevin.Shwedo@scdmv.net>; Baker, Josh
 
Subject: RE: Certified checks
 

Mr. Baker,
 

I am presupposing you are referring to the 'No-pay No-play' H.3907. R# 0072 proposed legislation. If I 
am incorrect, then please notify me and I will work to provide you the answers you require. 
 

Under current law Section 56-3-860, the agency Director has the ability to refuse checks. However, 
given the wide variety of our customer base across the state, we do not believe that is a good policy. 

mailto:Baker,%20Josh
mailto:ChristianSoura@gov.sc.gov


This is especially true of our elderly customers who often prefer to pay via personal check. Our 
current policy is to accept checks written for less than One-Thousand Dollars from an individual 
customer, but we do accept any amount from businesses. We accept all other forms of payment and 
we do not presently charge a service fee for the use of a credit card. We do believe, given the costs 
involved in collection, it is a prudent business decision for us to begin collecting a service charge as 
per our request in the proposed legislation. We currently pay $600-700 thousand dollars annually in 
credit card fees. 
 

As an agency, we felt we needed this legislation for three specific reasons. First, the agency currently 
has approximately 2 million dollars owed to us by citizens who wrote bad checks to our agency for a 
service we rendered. As you know, one of our core missions here is to distribute funds to other state 
agencies and 75% of this money would go to other state agencies. Second, we do not prohibit 
service to citizens who owe the agency money. Specifically, if a citizen can pay us with another form 
of payment (primarily cash) then we provide the service, but we do not collect on the previous bad 
debt. For example, a citizen may owe the agency $800.00 from a bad check for a reinstatement fee. 
If the citizen comes in to get a vehicle registration or title, we accept payment (other than a check) for 
that service function, even if they fail to pay the outstanding debt to the agency. Finally, we do not 
have the ability to refuse service without citizens paying their just debts and this legislation enables 
us that capability. This is an important aspect for us as a non-appropriated agency. 
 

If this is insufficient or you need further data, please let me know.
 

Regards,
 

JR Sanderson 
 

-----Original Message-----
 
From: Shwedo, Kevin A 
 
Sent: Friday, June 07, 2013 2:51 PM
 
To: Baker, Josh
 
Cc: Sanderson, Jeffrey R
 
Subject: Re: Certified checks
 

One more time with JR on the cc line
 

JR - Please see note below and take for action.
 

Kevin Shwedo
 

On Jun 7, 2013, at 14:24, "Shwedo, Kevin A" <Kevin.Shwedo@scdmv.net> wrote:
 

> Josh - Just leaving the hospital after a medical procedure is still a little goofy on the anesthetic they 
gave me. My director of ops and jmy director of admin get you an answer ASAP.
 
> 
 
> JR - Please work with Melinda and get Josh an answer ASAP. Thanks.
 
> 
 
> Kevin Shwedo
 
> 
 



> On Jun 7, 2013, at 11:39, "Baker, Josh" <JoshBaker@gov.sc.gov> wrote:
 
> 
 
>> Kevin, 
 
>> We're continuing to look at the check bill and we were wondering where the prohibition against 
receipt of non-certified checks is in statute or regulation. Why did the department feel that they 
needed the legislative fix on this issue?
 
>> 
 
>> I would appreciate any guidance you have on this.
 
>> 
 
>> Thanks,
 
>> 
 
>> Josh



