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Hayden, Herb

From: Pardue, Doug <dpardue@postandcourier.com>
Sent: Friday, August 21, 2015 11:36 AM
To: Hayden, Herb
Subject: RE: New question

Gracias

From: Hayden, Herb rmailtc>: Herb@ethics.sc.qovl
Sent: Friday, August 21, 2015 11:31 AM
To: Pardue, Doug
Subject: Re: New question

The ethics law applies to them however they also have House rules and Senate rules that apply to each body. There is 
also a specific section in the law, article 9, which speaks to their procedures for handling complaints. Their respective 
rules can be found on their vebsite at SCstatehouse.Rov

Sent from my iPhone

On Aug 21, 2015, at 10:42, Pardue, Doug <dpardue@postandcourier.com> wrote:

Mr. Hayden,

Now I'm going to so jnd really dumb, but I hope you can clarify this for me.

Since both houses o F our state Legislature are governed by their own ethics committees, do they have 
separate ethics rule; that govern behavior of Senators and House members?

If so where are these rules.

Or

Do the House and S mate ethics committees simply govern the same laws/rules that your Ethics 
Commission enforce s?

Doug

From: Hayden, Her > rmailto:Herb@ethics.sc.qov1
Sent: Thursday, Au just 20, 2015 5:23 PM
To: Pardue, Doug
Subject: RE: Quest on re: ethics

Attached is an advis ory opinion which answers your question regarding constitutional officers. The 
dollar amount quoti d in the opinion has changed and is $60 per day or $480 per year. The statute does 
not provide any exc jption if the constitutional officer is a member of the board of trustees.

The Commission ha- no jurisdiction over legislators and does not answer questions regarding their 
activities. You shou d contact the respective legislative ethics committee .
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From: Pardue, Doug rmailto:dDardue@oostandcourier.coml
Sent: Thursday, August 20, 2015 3:42 PM
To: Hayden, Herb
Subject: RE: Question re: ethics

Mr. Hayden,

The main issue here is with the Univ, of South Carolina ticket/sky box gifts. As I read it, USC qualifies as 
an LP. So would it be against the ethics provisions for USC to give away free tickets to the governor or 
other constitutional state officials, or legislators?

What about if the governor or constitutional officer is a member of the university's board of trustees?

Doug

From: Hayden, Herb rmailto:Herb@ethics.sc.govl
Sent: Thursday, August 20, 2015 3:24 PM
To: Pardue, Doug
Subject: RE: Question re: ethics

I can't give you a yes or no answer. It depends on whether the university is a lobbyist's principal (LP), 
and if so, the answer varies depending on the position. Take a look at Section 2-17-90 of the state code 
of laws. If the university is not a LP there are no restrictions unless the gift is given to 
influence. Regardless of whether the university is a LP the gift must be disclosed on the official's 
Statement of Econo nic Interests.

Herbert R. Hayden, Jr.
Executive Director
State Ethics Commission
5000 Thurmond Mall, Ste 250
Columbia, SC 29201
803/253-4192

From: Pardue, Doug f mailto:dDardue@Dostandcourier.com1
Sent: Thursday, August 20, 2015 11:27 AM
To: Hayden, Herb
Subject: Question re: ethics

Mr. Hayden,

Sorry to impose on your time, but I am not clear on whether it is okay for statewide elected officials, 
constitutional officers, to receive free seats or sky boxes/luxury boxes at football or other sporting 
events from the University of South Carolina or any other state public college or university?

Also the same question involving state legislators.

Thank you so much.

Doug
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Doug Pardue
Project Reporter
The Post and Courier
Cell (843) 708-4513
Office (843) 937-5558
dpardue@postandcourier.com
©dparduel

Read my stories at:
http://www.postandcourier.com/apps/pbcs.dll/personalia? I D=64
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SEC A094-015 January 19, 1994

SUBJECT: CONSTITUTIONAL OFFICER ACCEPTING INVITATION TO A FUNCTION
PAID FOR BY A LOBBYIST'S PRINCIPAL

SUMMARY:

Pursuant to Section 2-17-90(A)(5), a lobbyist’s principal may invite an individual 
constitutional officer to a function and provide that officer with lodging, 
transportation, entertainment, food, meals or beverages so long as the value of what 
is provided does not exceed $25 in a day or $200 in a calendar year.

QUESTION:

The General Counsel for Clemson University inquires how many constitutional officers must be 
invited to a function paid for by a lobbyist's principal in order to comply with Section 2-17-90(A)(5). 
In the past, Clemson University has interpreted this section to require inviting an individual 
constitutional officer in order to take advantage of the exception that allows a lobbyist's principal to 
provide a constitut onal officer with lodging, transportation, entertainment, food, meals or beverages.

DISCUSSION:

This opinion is rendered in response to a letter dated December 14,1993 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission. The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; 
Section 2-17-5 et seq. and Section 8-13-100 et seq., as amended, 1976 Code of Laws). This opinion 
does not supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to 
this situation.

The State Ethics Commission calls attention to Section 2-17-90 which provides in part as follows:

(A) Except as otherwise provided under Section 2-17-100, no lobbyist's principal 
may offer, solicit, facilitate, or provide to a public official or public employee, and no 
public official or public employee may accept lodging, transportation, entertainment, 
food, meals, beverages, or an invitation to a function paid for by a lobbyist's 
principal, except for:

(5) as to statewide constitutional officers, a function to which a statewide 
constitutional officer is invited (emphasis added);

(B) No lobbyist's principal or person acting on behalf of a lobbyist's principal may 
provide to a public official or a public employee pursuant to subsections (A)(1), 
(A)(2), (A)(3), (A)(4), or (A)(5) the value of lodging, transportation, entertainment, 
food mealr, or beverages exceeding twenty-five dollars in a day and two hundred
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dollars in a calendar year per public official or public employee.

The State Ethics C ommission notes that customarily, when the language of a statute is clear and 
unambiguous, it must be held to mean what it plainly says. Rabon v. South Carolina Highway 
Department. 258 S C. 154,187S.E. 2d 652 (1972). However, ifit is obvious from the act itself that 
the legislature intended that the language by used in a different sense that its common meaning, this 
test will be abandoned. Vol. 2A Sutherland Statutory Construction, Section 45.09.

The legislative purpose behind Section 2-17-90 was to define the instances when lobbyist's principals 
could provide certain items of pecuniary worth to public officials and public employees. Certainly, 
one can argue that interpreting Section 2-17-90(A)(5) so as to require inviting an individual 
constitutional officer to an event appears inconsistent with the section's other enumerated exceptions, 
which necessitate inviting designated groups of public officials and public employees. See Section 
2-17-90(A)(l) - (A)(4). Nevertheless, the State Ethics Commission acknowledges the inherent 
differences between constitutional officers and other public officials subject to the Ethics Reform 
Act. Constitutional officers, for example, take official actions individually instead of as a member of 
some larger legislative body, board or committee. Moreover, a lobbyist's principal may desire to 
invite a constitutional officer to a function that involves only his or her area of responsibility. 
Accordingly, the S ate Ethics Commission is unable to discern that the General Assembly intended a 
result in the preser t situation other than that achieved from a literal interpretation of Section 2-17- 
90(A)(5). Therefore, the Commission advises that lobbyist's principals may invite an individual 
constitutional officer to a function and provide that officer with lodging, transportation, 
entertainment, foo 1, meals, or beverages so long as the value of what is provided does not exceed 
$25 in a day and $200 in a calendar year.
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