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1205 Pendleton Street 
Columbia 29201

September 9,2015

Herb Hayden, Executive Director
South Carolina State Ethics Commission
5000 Thurmond Mall Suite 250
Columbia, SC 29201

RE: Advisory Opinion Request

Dear Mr. Hayden:

On behalf of both the Office of the Governor and the University of South Carolina (USC), we 
jointly and respectfully request an advisory opinion from the State Ethics Commission regarding 
USC providing the Office of the Governor with season tickets located in a suite for the upcoming 
football season. These tickets are being provided to another state agency as shared resources for 
use for official state purposes.

As you are aware, the language in South Carolina Code Section 2-17-90 prohibits, except in 
certain circumstances, complimentary lodging, transportation, entertainment, food, meals, 
beverages or invitations to a function from lobbyists’ principals intended for the benefit of an 
individual such as a member of the General Assembly, public employee or cabinet officer. It 
does not, however, prohibit the provision of these items for the benefit of an entity or office.

Here, use of the tickets in a suite are not being offered on a game by game basis; rather, USC 
will provide them to the Office of the Governor for the entire season for state-related purposes. 
They are not given for the benefit of the Governor in her capacity as a public official. In fact, 
many times the Governor would not use the tickets; instead, others would be invited by the 
Office of the Governor to use them for state-related purposes. Use of the tickets will not extend 
to any particular governor beyond his or her term in office. The benefit will continue to accrue 
solely to the Office of the Governor, a governmental entity, instead of any particular governor or 
office-holder. Similarly, many times gifts given by both lobbyists’ principals and others are 
received by the Office of the Governor, but these items are maintained as assets of the State. As 
with the tickets in the suite, once a particular governor’s term ends, these gifts will remain for the 
benefit of the State, not the individual governor. As a result, we believe it is clear that it is not a 
violation of South Carolina Code Section 2-17-90 for USC to provide tickets in a suite to the 
Office of the Governor.
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While this precise issue is a matter of first impression for the Commission1, your agency has 
recognized and accepted this distinction between an item being given for the benefit of a state 
entity rather than for the benefit of a particular public official or employee. See State Ethics 
Commission Opinion A092-120 (determining that a complimentary registration fee for a state 
employee that may otherwise be prohibited by the Ethics Act or subject to disclosure was not 
because it was a “gift to the agency, rather than the employee”); State Ethics Commission 
Opinion A092-112 (determining that “employees engaged in covering an event as part of their 
official responsibilities would not be prohibited from attending the event or accepting a meal or 
hospitality which is incidental to the performance of their duties”). Further, because these items 
are provided to the Office of the Governor for use for state-related purposes, rather than the 
governor in his or her capacity as a public official and because the Governor would not accept 
the tickets pursuant to an exemption in Section 2-17-90, we believe she would not be required to 
report it on her Statement of Economic Interests, and the University would not be required to 
report it on its Lobbyist’s Principal Disclosure Form. See S.C. Code Section 2-17-90(C) (“any 
public official. . .who accepts lodging, transportation, entertainment, food, meals, or beverages 
under section (A) or (G) must report on his statement of economic interest”), and S.C. Code 
Section 2-17-90(D)(“a lobbyist’s principal extending an invitation under subsection (A) must 
report all expenses as required by Section 2-17-35”).

1 State Ethics Commission Opinion A094-015 is inapplicable in this situation. In SEC A094-015, the Commission 

addressed the application of the “constitutional officer exemption” contained in 2-17-90(A)(5) to the general 
prohibition in 2-17-90(A). In that opinion, the Commission opined that it was appropriate for a lobbyist principal to 
invite an individual constitutional officer to a function as long as they comply with the monetary limits in statute. 
The Commission noted that “lobbyist’s principals may desire to invite a constitutional officer to a function that 
involves only his or her area of responsibility.” Importantly, in this instance, USC is neither individually inviting the 
Governor, nor are they inviting her or her office to a function that involves “only . . .her area of responsibility.” 
USC would not even be aware of her presence should she attend as USC would not ask for a record of invitees or 
attendees to games, and as stated previously, many times the Governor will not personally use the tickets.

We appreciate your timely attention to this request. If you have any questions or need additional 
information, please do not hesitate to contact us.

Sincerely, Sincerely,

Walter H. Parham
General Counsel
University of South Carolina

Holly G. Pisarik 
Chief Legal Counsel 
Office of the Governor


